Ελληνίδα της εβδομάδας: Η Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα για πάντα.

Αυτή είναι η ιστορία πάθους μιας ιδιαίτερης κυρίας που έχει ένα όραμα: Να επαναφέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γενέτειρά τους μόνιμα. Η κα Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή ίδρυσε την Olympico Vision ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Η ώρα της συνέντευξης στα γραφεία της Olympico Vision

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020 τελείωσαν και ήταν ίσως μοναδικοί από πολλές απόψεις. Αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας και ωστόσο πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής. Έγιναν σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλείς στη χώρα υποδοχής, με πολλούς Ιάπωνες να μην αποδοκιμάζουν μόνο τα άδεια γήπεδα λόγω των περιορισμών της Covid, αλλά και τα έσοδα που ποτέ δεν εισπράχθηκαν. Για πολλούς θεατές από το σπίτι, τους έλειπε η λάμψη που αναμενόταν από έναν πολιτισμό γνωστό για τις αισθητικές του αξίες.
Για κάποιους όπως η κ. Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή, έχει έρθει η ώρα για μια τολμηρή αλλαγή: Φέρτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πίσω στην προγονική τους εστία. Για τη μητέρα τριών παιδιών, αυτό έγινε ο δικός της πυρσός.
Η Olympico Vision είναι το όραμα που πυροδοτήθηκε από μια γυναίκα που ελπίζει μια μέρα να φτάσει στο όνειρό της και να αλλάξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως τους γνωρίζουμε, κάνοντάς τους πιο ανθρώπινους και πιο προσιτούς για όλα τα έθνη και τους λαούς του κόσμου.
Αυτό το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν, τον Δεκέμβριο του 2020, η κ. Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή ίδρυσε την Olympico Vision μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ήταν μια ιδέα που κάποτε κατατέθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πριν από δεκαετίες και ενέπνευσε την κ. Ντολαπτσή να προωθήσει την ιδέα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
Η ιδέα επανατοποθετήθηκε ξανά από την Κριστίν Λαγκάρντ το 2016 στο Άσπεν του Κολοράντο, αλλά και πάλι ξεχάστηκε.

Η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή και η Φρόσω Κιτζόγλου στα γραφεία της Olympico Vision

Η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή και η Φρόσω Κιτζόγλου στα γραφεία της Olympico Vision

Αλλά τι είναι αυτό που θέλει η Olympico Vision.

«Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο ρεύμα υποστηρικτών, η ανάληψη δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς, να συμβάλουμε στην προώθηση και υλοποίηση της ιδέας για Μόνιμη Διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με διαφορετική Διοργανωτρια Χώρα/ Πόλη κάθε φορά », σημειώνει η ιδρυτής Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή στον επίσημο ιστότοπο. Αλλά είναι και πολλά περισσότερα. «Θέλω οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επιστρέψουν στα αρχαία ιδανικά που τους ενέπνευσαν. Θέλω να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους », λέει η κ. Ντολαπτσή.

Γιατί όμως πάντα στην Ελλάδα;

Πρώτον επειδή οι δύο φορές που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα (1896 και 2004) είχαν τεράστια επιτυχία, εξηγεί η κ. Ντολαπτσή. Η χώρα έχει αποδείξει ότι είναι μια ασφαλής χώρα, απαλλαγμένη από τρομοκρατία και πόλεμο, με ιστορικό ζεστής φιλοξενίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αμαυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα ντόπινγκ, κακοποίησης, κερδοσκοπίας και άλλα θέματα. Η κ. Ντολαπτσή αναγνωρίζει ότι οι επικριτές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν τις απόψεις τους αλλά επιμένει ότι η επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα θα προσφέρει μια λύση σε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Η σταθερότητα ενός μόνο τόπου, ενός σταθερού κέντρου, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες, θα προσφέρει καλύτερη ρύθμιση των διαδικασιών και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση. Θα δημιουργηθούν οι συνθήκες οι οποίες θα μπορούν να βελτιώνονται συνεχώς, διορθώνοντας τους τομείς όπου παρατηρούνται ελλείψεις, επιτρέποντας σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες να παρακολουθούν διαφανώς τις εξελίξεις.
Η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή και η Φρόσω Κιτζόγλου στα γραφεία της Olympico Vision

Η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή

Η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή

Διοργάνωση Όχι μόνο για προνομιούχα πλούσια έθνη

«Η πρότασή μας είναι σημαντική γιατί επιτρέπει σε πόλεις και χώρες να φιλοξενήσουν τους Αγώνες χωρίς το υπερβολικό κόστος που σχετίζεται με την εκδήλωση. Βλέπουμε όλο και λιγότερες πόλεις να διεκδικούν τη διοργάνωση των Αγώνων, και μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα κλειστό κύκλωμα μερικών πόλεων που φιλοξενούν τους Αγώνες ξανά και ξανά », σημειώνει η κ. Ντολαπτσή.
«Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Το να μην χρειάζεται να χτίζονται συνεχώς νέες υποδομές σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα από την πρωτεύουσα ενός φτωχού κράτους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με πολύ μικρό κόστος. Μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους τελετές έναρξης και λήξης, προσαρμοσμένες στις δικές τους κουλτούρες και ανάγκες. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μόνιμη έδρα για να προωθήσουν τις αξίες και τις ιδιαιτερότητες των δικών τους χωρών και πολιτισμών στον κόσμο και να φτάσουν παντού μέσω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων », προσθέτει συγκινητικά.
Και αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βασικό σημείο, καθώς το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει ανακτηθεί από την πόλη υποδοχής. Το κόστος του Τόκιο 2020 ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια και το ταμείο του Τόκιο δεν έχει τίποτα να δείξει σε αποδόσεις.

Δεν είναι η μόνη πρόταση στο τραπέζι

Ερωτηθείσα εάν η ΔΟΕ θα συμφωνούσε με μια τέτοια προσπάθεια όπως προβλέπει, η κ. Ντολαπτσή σημείωσε ότι δεν ήταν η μόνη πρόταση που έχει εάν η μόνιμη έδρα στην Ελλάδα δεν γίνει αποδεκτή.
«Μπορούμε να προτείνουμε μια δοκιμαστική περίοδο 20 ετών – πέντε παιχνίδια και να δούμε πώς θα λειτουργήσει. Θα μπορούσαμε ακόμη να προτείνουμε ένα εναλλακτικό σενάριο όπου κάθε επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνας (δηλαδή κάθε 8 χρόνια) να φιλοξενούνται στην Ελλάδα για να διευκολύνει τις φτωχότερες χώρες να διοργανώσουν, ενώ οι επόμενοι Αγώνες θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μια πόλη που θα επιλεγεί και θα μπορεί επωμιστεί το οικονομικό βάρος ». σημειώνει εκείνη.
Στην ουσία όμως δεν θέλουμε να εμπλακούμε με τη ΔΟΕ. Δεν επιδιώκουμε με κανέναν τρόπο να υπονομεύσουμε τη σημασία και τον ρόλο τους. Ούτε θέλουμε να μειώσουμε τα έσοδα που συγκεντρώνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα θέλαμε όμως πολύ να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις και μέσω αυτών να επιτύχουμε την επιστροφή των Αγώνων στη γενέτειρά τους ως θεσμό ».

Ποιος έχει βοηθήσει εώς τώρα.

«Έχω συναντηθεί με πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπουργούς. Όλοι ήταν πολύ εγκάρδιοι, αλλά προφανώς αν δεν ενισχύσουμε την υποστήριξη, οι πολιτικοί θα είναι δύσκολο να επηρεαστούν. Έχω δει μεγάλο ενθουσιασμό από την Ομογένεια και αυτο είναι μια πραγματική ελπίδα για μένα και μια κινητήρια δύναμη υποστήριξης. Πρέπει επίσης να πω ότι συναντήθηκα με τους δημάρχους της Αρχαίας Ολυμπίας και των Τρικάλων, που είναι μια πρότυπη ευρωπαϊκή πόλη. Αλλά με άγγιξε πραγματικά η υποστήριξη που έδωσε στην Olympico Vision η αθλητική εφημερίδα «Πρωταθλητής», σημείωσε η κ. Ντολαπτσή. Επίσης ότι οι επαφές της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ενθουσιώδεις όταν άκουσαν για το όραμα της Olympico.

Επιμονή

Κάποιος όμως πρέπει να προσπαθήσει. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από τον καναπέ του σπιτιού σου. Πρέπει να γνωρίσεις κόσμο. Πρέπει να διεκδικήσεις. Εάν δεν ζητήσεις, δεν θα λάβεις ποτέ. Σηκώνομαι λοιπόν και κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα ». Και η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή δεν είναι τίποτα αν όχι επίμονη και αφοσιωμένη. Όταν ήταν παιδί οι γονείς της μετανάστευσαν στη Γερμανία, ακούραστα έπαιρνε ένα τρένο κάθε μέρα από το Ντίσελντορφ για να ταξιδέψει 80 χιλιόμετρα για να παρακολουθήσει το ελληνικό σχολείο. Ως νεαρή ήταν αθλήτρια του στίβου στο πατρικό της στο Δοξάτο της Δράμας. Λέει ότι δεν άφησε ποτέ αυτή την αγάπη για τον αθλητισμό και τη γυμναστική, κάτι που είναι εμφανές στη φυσική της κατάσταση. Σήμερα όλα αυτά τα πάθη τροφοδοτούν το όνειρό της και λειτουργούν ως καταλύτης για την Olympico Vision.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στη Φρόσω Κιτζόγλου, το δεξί χέρι της κας Ντολαπτσή, καθώς χωρίς αυτή η συνέντευξη δεν θα ήταν δυνατή.

Written by 

https://www.newgreektv.com/news-in-english-for-greeks/greece/item/33576-greek-of-the-week-theotoki-titi-ntolaptsi-wnta-the-ploympicw-in-greece-forever