Φέρτε τους Ολυμπιακούς αγώνες σπίτι τους – Εθνικός Κήρυξ

 

ΑΘΗΝΑ – Ο κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα, και ενώ γεννιούνται πάντα καλές ιδέες και λύσεις γύρω από αυτά τα προβλήματα, είναι τραγικό το γεγονός ότι σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πόσο μάλλον να γίνονται πράξη. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πραγματική αλλαγή. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι η Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή,  Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Olympico Vision. Μεταξύ των αναταραχών που προκάλεσε η πανδημία του COVID 19,  ήταν και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 στο Τόκιο που έφερε στο προσκήνιο τα θέματα του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος,  συμπεριλαμβανομένων των νέων απόψεων για τη μόνιμη φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε τη δημιουργία της Olympico Vision, η οποία ιδρύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Theotoki NtolaptsiΗ κα Ντολαπτσή είπε στον Εθνικό Κήρυκα (The National Herald) ότι βασίζεται στην παλαιότερη πρόταση που εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός το 1976. Έγραψε στον τότε πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Λόρδο Κιλλάνιν σχετικά με την ιδέα, αλλά η ΔΟΕ είπε ότι η ιδέα ήταν απαράδεκτη », υποστηρίζοντας ότι οι αρχές του Ολυμπιακού πνεύματος επιβάλλουν αυτές να διαχέονται σε όλες τις χώρες και με το να διεξάγονται σε μια μόνο Χώρα θα αποτελούσε εμπόδιο στην ευρεία διάδοση των Ολυμπιακών Ιδεωδών.  Η κα Ντολαπτσή δίνει μια έντονη απάντηση: Η Ελλάδα θα είναι η μόνιμη Χώρα υποδοχής αλλά  διαφορετική χώρα θα διοργανώνει κάθε φορά , βάζοντας την πολιτιστική και Εθνική της σφραγίδα. Είπε, «Οι χώρες δεν περιμένουν να κερδίσουν χρήματα από τις  πωλήσεις των εισιτηρίων, αλλά περιμένουν να επωφεληθούν από το κύρος των αγώνων και της προβολής της εικόνας της χώρας σε όλο το κόσμο», «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για την αναγέννηση των Αγώνων », είπε, «καθώς η πανδημία και οικονομική κρίση έχουν διαταράξει ολόκληρο τον πλανήτη, και είναι πλέον ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι και πλούσιες χώρες θα έχουν νέες προτεραιότητες μετά την πανδημία παρά μια μάχη με το Ολυμπιακό κόστος και χρέος. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν χάσει την αίγλη και την γοητεία τους εδώ και  χρόνια. Υπάρχουν ακόμη και κινήματα που σχηματίζονται εναντίον των Αγώνων … οι Ιδέες του Ολυμπισμού έχουν εξασθενήσει και οι Αγώνες έχασαν το δικό τους ρόλο, αυτόν της ένωσης των ανθρώπων ». Επειδή αυτός ο στόχος είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ, πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στην πολιτική και την εμπορικότητα, «πρέπει να επιστρέψουν στις αρχές του Ολυμπισμού! Και που μπορεί να συμβεί αυτό? Εδώ στην Πατρίδα μας! Πρέπει να επιστρέψουν εδώ».

Η Olympico Vision αυτή τη στιγμή διαθέτει τρία πρόσωπα στο Διοικητικό Συμβούλιο: Η κα Ντολαπτσή είναι η πρόεδρος, η κα Λαμπρινή Πολυγένη είναι η αντιπρόεδρος, και Γραμματέας είναι η κα Ευφροσύνη Κιτζόγλου.

Μεταξύ των υποστηρικτών της ιδέας αυτής είναι και ο Paul Glastris, αρχισυντάκτης της Washington Monthly, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλές συνεντεύξεις για το θέμα στα podcast του Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας  (HALC). Τονίζει όμως ότι εάν η Ελληνική Κυβέρνηση και τα κόμματα δεν κάνουν συζήτηση, και αν τα ΜΜΕ δεν προωθήσουν το θέμα, ο στόχος δεν μπορεί να  επιτευχθεί. Και πάλι, η κα Ντολαπτσή έχει μια απάντηση: «Για αυτόν τον λόγο, θα προσπαθήσουμε με όλα μας τα μέσα και με τον πιο δυναμικό τρόπο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης με τη συνεργασία επιφανών προσωπικοτήτων, Ελλήνων και ξένων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, Ολυμπιονικών και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων του διεθνούς πολιτισμού αλλά κυρίως με την υποστήριξη όλων των πολίτων, προκειμένου να πειστούν τα αρμόδια όργανα ότι η πρότασή μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς έχει έρθει η στιγμή το κίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων να ανανεωθεί και να αναγεννηθεί στη γενέτειρα του.”

Από την επίσημη εγγραφή της Olympico Vision ως μέλος του Υπουργείου Πολιτισμού το 2021, η κα Ντολαπτσή έχει συναντηθεί με πολλούς νυν και πρώην υπουργούς, αιρετούς αξιωματούχους και ηγέτες οργανισμών  στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της AHEPA. Επιστολές έχουν σταλεί σε όλα τα μέλη της Ελληνικής Βουλής, καθώς και στους δήμαρχους της χώρας, και έχει επίσης δώσει πολλές  συνεντεύξεις. Με καταγωγή από αγροτική οικογένεια από το Δοξάτο της Δράμας, εκείνη και ο αδελφός της μετανάστευσαν με τους γονείς τους στη Γερμανία. Εκείνη επέστρεψε στην Ελλάδα για πανεπιστημιακές σπουδές στην ψυχολογία στην Κρήτη. Η πρώτη της δουλειά απαιτούσε περισσότερο διοικητική παρά κλινική εργασία, κάτι που την δεν την απογοήτευσε, αλλά  την προετοίμασε για την πορεία που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένης και της ενασχόλησής της με τα κοινά. Κατά την πρώτη της έκθεση στην πολιτική,  ένιωθε ότι έπρεπε να προσφέρει  η ίδια στο κοινό αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς, όπως η οργάνωση «Πρόσκληση για πρόληψη» ένας σύλλογος που με τους γιατρούς της κλινικής που διηύθυνε προσεφέραν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε πολίτες σε συνεργασία με Δήμους, εκκλησίες και κοινωνικές δομές παντού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως στο νησί των Αρκιών στην Πάτμο. Επίσης μοίραζαν τρόφιμα στους άπορους.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Ένας από τους τρόπους επηρεασμού της ΔΟΕ προς το σκοπό της Olympico Vision είναι να κινητοποιήσει τους Έλληνες και Φιλέλληνες της Διασποράς. Οι υπάρχοντες οργανισμοί και οι τοπικές οργανώσεις θα ασκούν πιέσεις  στις Ολυμπιακές επιτροπές, συμπληρώνοντας την  επικοινωνία με τη ΔΟΕ. Πράγματι, η ιδέα εμφανίζεται συχνά μεταξύ των μελών της Διασποράς με επιρροή σε οργανώσεις στο παρελθόν και σήμερα αυτοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις και κεφάλαια στην προσπάθεια. «Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη Διασπορά και η υποστήριξή τους είναι πολύ σημαντική για την  αποστολή μας », είπε, προσθέτοντας,« εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διεθνές ρεύμα  υποστηρικτών που θα προβάλουν την ιδέα». Είναι ακόμη αισιόδοξη ότι θα κερδίσει ίσως και την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν μιας και είναι ο πιο φιλελληνικός ένοικος του Λευκού Οίκου από τον περασμένο αιώνα. «Πρέπει να επισκεφτούμε τους Έλληνες της Διασποράς  και πρέπει να γνωριστούμε. Εμείς θα τους ενημερώνουμε  και θα  μένουμε σε επαφή μαζί τους . Ναι, είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά καθώς το συζητάμε, ενισχύουμε την κίνηση αυτή- και έτσι αυτό θα μας φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, και η Αυστραλία είναι στη λίστα με τα μέρη για να επίσκεψη. Ως πρόεδρος της Olympico Vision, όπου και να με καλέσουν, θα πάω να μιλήσουμε για το όραμά μας! » τονίζει η κα Ντολαπτσή.

 

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
VOL 25, ΤΕΥΧΟΣ 1253    www.thenationalherald.com    16-22 Οκτωβρίου 2021 www.ekirikas.com
ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ
Του Κωνσταντίνου Σ. Συρίγου