page-header

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΔΡΑΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΔΡΑΣ

Στους «Times» του Λονδίνου άρθρο, το οποίο αναδημοσίευσε η εφημερίδα «Άστυ» την 11η Απριλίου του 1896: «…γενικώς εκφράζεται η ευχή όπως αι Αθήναι ορισθώσιν εις το μέλλον ως παγία έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Παρίσιοι εξελέγησαν ήδη υπό του Αθλητικού Συνεδρίου ως θέατρον των αγώνων κατά το 1900, αλλ’ επειδή ουδεμία οριστική απόφασις ελήφθη ως προς τας εν τω μέλλοντι εορτάς, δυνατόν είναι να εισακουσθώσιν αι δικαίαι αιτήσεις των Αθηνών…».

Το 1976 και το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολές του στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής Λόρδο Κιλλάνιν, είχε ζητήσει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Αν και η πρόταση του υπαγορευόταν τότε περισσότερο από την ανάγκη προστασίας της Ολυμπιακής ιδέας παρά από τα οικονομικά κριτήρια, δεν παύει να ήταν μπροστά από την εποχή της.

«[…] Πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην περιοχή της, εκτός από την χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα και είχε την ικανότητα να διατηρήσει το βαρύ προνόμιο τελέσεώς τους επί χίλια ολόκληρα χρόνια. […] Η Ελλάς, Κύριε Πρόεδρε, προσφέρεται να διευκολύνει την λύση των προβλημάτων αυτών, διαθέτοντας τον κατάλληλο χώρο, και μάλιστα στην Αρχαία Ολυμπία, για την μόνιμη τέλεση των Αγώνων. Ο χώρος αυτός μπορεί να προσλάβει τον χαρακτήρα ουδετέρου εδάφους με μια διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα στις εγκαταστάσεις, θα καθιερώνει το απαραβίαστο της περιοχής και θα αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην αθλητική αρμοδιότητά της.»

«Ο χώρος της Ολυμπίας: Μια αρχαία λύση σε ένα σύγχρονο πρόβλημα» H παραπάνω εύστοχη και διαχρονική, όπως αποδεικνύεται, φράση χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος από την αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» το 1978 εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξη του αρθρογράφου στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία κοιτίδα τους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό..» και υπενθύμισε «ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς και καλούς αθλητές, υπενθυμίζοντας την ελληνική αρχή του «νους υγιής εν σώματι υγιεί». (Men sana in corpore sano) (A healthy mind in a healthy body).

Η κα. Κίτι Μπουν αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου `Ασπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών»: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό, και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή»,

  • Η πρώην υπουργός της Αυστραλιανής κυβέρνησης, Amanda Vanstone, ζήτησε να τερματιστεί η διεθνής εναλλαγή των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας «Πρέπει να εδρεύουν μόνιμα στην Ελλάδα μιας και θα μπορούσατε να απαλλαγείτε από το μυστικό της διαφθοράς – μερικοί θα έλεγαν ακόμη και τη δυσωδία – αν το δώσετε πίσω στο προγονικό τους σπίτι, την Ελλάδα».
  • Σε άρθρο τους οι New York Times αναφέρουν δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μέριλαντς (ΗΠΑ), Τζον Ρένι Σορτ, ειδικού σε θέματα αστικής ανάπτυξης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών στην Ολυμπία. «Ο τρόπος που διοργανώνονται σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οικονομική τρέλα. Επίσης σε άρθρο του στην Washington Post λέει: Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο και νομίζω ότι η λύση είναι προφανής. Πρέπει να οικοδομήσουμε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ένα μόνιμο σπίτι, στην Ελλάδα!»

  • Μελετητές στο πανεπιστήμιο της Philadelphia δηλώνουν: «Η επιστροφή των αγώνων στην Ελλάδα είναι το σωστό. Από οικονομική άποψη, είναι λογικό να φιλοξενούνται οι αγώνες σε μια μόνιμη τοποθεσία. Εάν οι αγώνες επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα γίνει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων σε πολλά έθνη»
  • Ο Τομ Βλάχος, ένας Έλληνας της διασποράς στην Αυστραλία, ξεκίνησε μια αναφορά για τη διεξαγωγή μόνιμων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα λέγοντας: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν καταστεί οικονομικό βάρος για τις χώρες που προσπαθούν να προβάλουν την εικόνα τους. Οι αθλητές μπορούν να προπονηθούν στην Ελλάδα όλο το χρόνο. Αυτή η συνεχιζόμενη αθλητική εγκατάσταση θα εξαλείψει δισεκατομμύρια δολάρια που σπαταλούνται κάθε 4 χρόνια.»
  • Ο δήμαρχος της Βοστώνης, Μάρτιν Γουόλς τόνισε «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο και νομίζω ότι η λύση είναι προφανής. Πρέπει να χτίσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ένα μόνιμο σπίτι στην Ελλάδα… επιστρέφοντας τους Αγώνες στην ιστορική γενέτειρά τους».
  • Στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Ρωσίας σε άρθρο τους αναφέρουν: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει επί τέλους να αντιληφθεί ότι ο δρόμος που ακολουθείται μέχρι σήμερα δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζεται όραμα και το όραμα φέρει το όνομα «Ολυμπία».
  • Ο Στέλιος Κοντέας – Master of Science in Economics at the University of Athens – τονίζει: «Αν απαριθμήσει κάποιος τους εν δυνάμει παράγοντες για το αναγκαίο, το θετικό σοκ στην Ελληνική οικονομία, θα διαπιστώσει την περιορισμένη απόδοση ή και πιθανότητα πραγμάτωσης του, έτσι ώστε να καταλήξει ότι η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα αποτελεί τη μόνη λύση και ως τέτοια πρέπει να αναγορευτεί σε Εθνικό στόχο».
  • Ο Τζιανπάολο Μοντάλι, μία από τις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες στην Ιταλία σε συνέντευξή του δήλωσε : «Ναι ήταν το 1997 όταν στην τελική ψηφοφορία της ΔΟΕ πήρα το μέρος της Αθήνας. Πολλοί εδώ στην Ιταλία με είχαν επικρίνει. Δεν τολμούσε κανείς να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ιδανικά θα έπρεπε να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Οι Hans-Dieter Gerber and Luis Henrique Rolim Silva, Qatar λένε: Οι Ολυμπιακές τελετές και τα σύμβολα προσθέτουν συναίσθημα και βάθος στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεπερνούν την απλή αθλητική παράσταση, προωθώντας την αριστεία, τη φιλία και τον σεβασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει μια οικονομική και εμπορική επιχείρηση. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο μη την μόνιμη διεξαγωγή του σε ένα μέρος.Στην Ελλάδα!
  • O Paul Glastis αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Washington Monthly στις ΗΠΑ λέει: Για να αποφύγετε ένα άλλο Ρίο, κάντε την Ελλάδα το μόνιμο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • O Amotz Asa-El’s σε εφημερίδα της Ιερουσαλήμ γράφει: Η διεξαγωγή των Αγώνων σε ένα μέρος θα διακόψει τη διαδικασία υποβολής προσφορών που δημιουργεί δωροδοκία. Όσο για την ταυτότητα του μόνιμου οικοδεσπότη, θα πρέπει να είναι μία: H Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ήδη δημιουργήσει όλα όσα απαιτούν οι Αγώνες, και στην πραγματικότητα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το νέο της καθήκον για την οικονομική αποκατάσταση, και αυτό το εθνικό όφελος είναι το λιγότερο σε σχέση με το παγκόσμιο όφελος.
  • Άρθρο στην εφημερίδα Greek City Times στην Αυστραλία. H δημόσια συζήτηση για να δημιουργηθεί ένα νέο είδος «Ολυμπιακής δόξας» και να τους κρατήσει σε μια τοποθεσία κερδίζει τεράστια δυναμική, και πολλοί συζητούν δημόσια για τη δυνατότητα της Ελλάδας να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες – μόνιμα!

  • O Theo Pertsinidis Ουαλός Ηθοποιός: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, προορίζονται να συμβολίσουν και να συγκεντρώσουν ότι είναι καλό για την ανθρωπότητα. Η επαναφορά των Ολυμπιακών στην Ελλάδα θα εξουδετερώσει την εξουσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφασίσει τι είναι καλό ή κακό, και θα εξαλείψει την ανάγκη για χώρες υποδοχής να δαπανήσουν εκατομμύρια σε υποδομές καταδικασμένες να αποσυντεθούν. Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα θα χρειαζόταν μόνο μια υποδομή για να κατασκευαστεί μία φορά και στη συνέχεια να ενημερωθεί και να συντηρηθεί θα βοηθούσε την Ελληνική οικονομία προς την ανάκαμψη και θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά θεάματα στον κόσμο είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για δικτάτορες και συνδεδεμένους εργολάβους για την ενοποίηση του πλούτου και της εξουσίας. Θα ήταν κατάλληλο να επαναφέρουμε τους αγώνες στο αρχαίο και φυσικό τους σπίτι. Σας παροτρύνω να σκεφτείτε την ιδέα και ελπίζω να βρείτε, όπως εγώ, ότι ένα μόνιμο σπίτι για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα είναι ο πιο πρακτικός, λογικός και ελπιδοφόρος τρόπος για την ενίσχυση των Ολυμπιακών Αγώνων για τις επόμενες γενιές. Δώστε στους Έλληνες την ευκαιρία να τελειοποιήσουν την εφεύρεσή τους. 
  • Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας είχε υποβάλει αίτηση οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα και συνέλεξε υπογραφές προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), όπως αναφέρει σε άρθρο η εφημερίδα Greek Reporter. Παραθέτουμε το γράμμα: «Αγαπητά Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: Σας παροτρύνουμε να εξερευνήσετε κάνοντας την Ελλάδα το μόνιμο σπίτι των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 1896 και έκτοτε η Ελλάδα πίεσε για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν προτείνει μόνο η Ελλάδα την ιδέα. Υπάρχει μια θεμελιώδης υποστήριξη για την ιδέα από αναλυτές, αρθρογράφους και εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. Εκείνοι που μιλούν για την υποστήριξη μόνιμης κατοικίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επισημαίνουν ελλείψεις στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την πόλη υποδοχής, το τεράστιο κόστος για τις πόλεις για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα έργα απλώς χαθούν μετά οι Ολυμπιακοί Έληξαν. Η φιλοξενία των παιχνιδιών σε μόνιμη τοποθεσία βοηθά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων. Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν, από το να γίνει η Ελλάδα μέρος μιας σειράς μόνιμων πόλεων έως το γεγονός ότι διαφορετικές πόλεις φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς στην Ελλάδα κάθε τέσσερα χρόνια. Όποια και αν είναι η λύση, είναι σαφές ότι απαιτείται. Θα ήταν κατάλληλο να επαναφέρουμε τους αγώνες στο αρχαίο σπίτι τους. Σας παροτρύνουμε να σκεφτείτε την ιδέα και ελπίζουμε να βρείτε, όπως έχουμε, ότι ένα μόνιμο σπίτι για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα είναι ο πιο πρακτικός, ορθολογικός και ελπιδοφόρος τρόπος για την ενίσχυση των Ολυμπιακών Αγώνων για τις επόμενες γενιές.
  • Ο Τζοναθαν Ζίμερμαν στην διαδικτυακή εφημερίδα Salon.com: Η διεθνής κοινότητα έχει παράσχει αρκετές εγγυήσεις σε αντάλλαγμα μέτρων λιτότητας, τα οποία έχουν επιδεινώσει μόνο τα πράγματα. Αλλά εδώ είναι ένα πράγμα που μπορεί να τα κάνει καλύτερα: Διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Μόνιμα! Αρκετά με την παγκόσμια περιοδεία: Φέρτε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα.
  • Ο Γιώργος Τσετσέκος, Ph.D., είναι πρώην κοσμήτορας του Drexel University LeBow College of Business: H επιστροφή των αγώνων στην Ελλάδα είναι το σωστό. Από οικονομική άποψη, είναι λογικό να φιλοξενούνται οι αγώνες σε μια μόνιμη τοποθεσία. Πολλές από τις εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη και η πρόσθετη υποδομή μπορεί να προσθέτει μόνο μικρές πρόσθετες δαπάνες κάθε χρόνο.
  • Η κα Βαρδουνιώτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών γράφει : Για την Ελλάδα, η οργάνωση και πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων είχε και έχει ως βασική φιλοδοξία την ανάδειξη και προβολή της πνευματικής, ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς. Είμαστε υπέρμαχοι της θέσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να διεξάγονται σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα δηλ. στη χώρα όπου γεννήθηκε ο Πολιτισμός και ο Ολυμπισμός.
  • Σε πρόσφατο άρθρο στους New York Times:  Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν γίνει διεφθαρμένοι, κοινωνικά ανεύθυνοι και ένας οικολογικός εφιάλτης για κάθε χώρα που τις αναλαμβάνει. Οι βασικές αιτίες των κρουσμάτων διαφθοράς θα ελαχιστοποιούντο αν αποφασιζόταν η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
  • Επίσης στους New York Times : Βγάζουμε το καπέλο στην Ελλάδα, που διοργάνωσε άψογους θερινούς Oλυμπιακούς, διαψεύδοντας όλες τις ζοφερές προβλέψεις<…> από τις απανταχού Kασσάνδρες. Oι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους, ουδείς τρομοκράτης εμφανίσθηκε για να προκαλέσει αναταραχή, η αναμενόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν έγινε ποτέ και για τα βασικά ολισθήματα, όπως για παράδειγμα τις διαφωνίες των κριτών σε αρκετά αθλήματα, δεν ευθύνονται οι οικοδεσπότες. H Eλλάδα απέδειξε πως μια μικρή χώρα μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη αθλητική υπερπαραγωγή, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Tο επίτευγμα εγείρει εκ νέου το ερώτημα αν η Eλλάδα, στην οποία γεννήθηκαν οι Oλυμπιακοί, θα έπρεπε να είναι η χώρα μόνιμης διεξαγωγής των Aγώνων. H μόνιμη ανάθεση των Aγώνων όμως θα απέτινε φόρο τιμής στις ιστορικές καταβολές της διοργάνωσης και θα επέτρεπε τη συνεχιζόμενη χρήση των εγκαταστάσεων, που αξίζουν ένα μεγαλύτερο χρόνο ζωής”.
  • Η πανδημία του κορονοϊού αναγκάζει τη διεθνή κοινότητα να δει τα πράγματα διαφορετικά. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν ασχολούνται μόνο με τις δοκιμές για το εμβόλιο που θα ανακουφίσει την ανθρωπότητα. Πριν από λίγες μέρες ακαδημαϊκοί του σημαντικού πανεπιστημίου έδωσαν στο φως της δημοσιότητας μία έκθεση πού στο δια ταύτα προτρέπει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μεταξύ άλλων να αποφασίσει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Σύμφωνα με την έκθεση 19 από τις 30 διοργανώσεις από το 1960 μέχρι σήμερα είχαν τεράστια ελλείμματα και υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των επιτροπών που τις διοργάνωσαν. Ο μέσος όρος υπερβάσεων φτάνει το 213% για τους θερινούς ενώ για τους χειμερινούς είναι στο 142%. Με αφορμή την έρευνα ο επικεφαλής της Μπεντ Φλίβμπεργκ μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πόλεις όπως η Ρώμη, η Βοστώνη και το Αμβούργο που δεν επιθυμούν πλέον την διεκδίκηση των αγώνων κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή».
background

«Δεν θα καταθέταμε σαν στόχο κάτι που θεωρείται ανέφικτο. Όταν ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν πρότεινε την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά αν και η πρότασή του αυτή, αντιμετωπίστηκε με χλευασμό και απάθεια, εκείνος δεν αποθαρρύνθηκε, με πείσμα και επιμονή κατάφερε να αναβιώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, μετά από 1500 χρόνια. Αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο, αλλά …έγινε. Με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις ακράδαντα πιστεύω ότι «Ναι! Ο στόχος είναι εφικτός!!!» Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν την πατρίδα μας και έχουν την διάθεση να αγωνιστούν για οτιδήποτε θα την βοηθήσει χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά με γνώμονα την αγάπη για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που πρεσβεύουν ο Ολυμπισμός και –εν τέλει- η Ελλάδα. Ως γνήσια Μακεδόνισσα θα κλείσω με τη γνωστή ρήση του Μέγα Στρατηλάτη Αλεξάνδρου «δεν υπάρχει τίποτα αδύνατον για αυτόν που θα προσπαθήσει!».

Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή

background
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ!

4436 άνθρωποι ήδη, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, έλα κι εσύ!