page-header

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ ΧΩΡΑΣ/ΠΟΛΗΣ

Πολλές Χώρες επιθυμούν να γίνουν οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ελπίδα να επωφεληθούν από την εθνική υπερηφάνεια και τα οικονομικά οφέλη, που απορρέουν από την φιλοξενία τους. Ωστόσο αυτά τα κέρδη συχνά υπολείπονται σε σύγκριση με το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης αυτού του μεγάλου Θεσμού. Πιο αναλυτικά τα θετικά για την διοργανώτρια Χώρα/Πόλη με μόνιμη έδρα φιλοξενίας είναι τα εξής:

 • Η ιστορική διάσταση είναι πρωταρχική καθώς η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην γενέτειρα Ελλάδα θα προκαλέσει παγκόσμια συναισθηματική έκλυση. Η διοργάνωση θα αναγεννηθεί, θα αποκτήσει ξανά την αρχέγονη λάμψη της και μέσω των αξιών του Ολυμπισμού (ευ αγωνίζεσθαι, ευγενής άμιλλα) θα ξαναβρεί το πραγματικό τους σκοπό και νόημα για όλη την ανθρωπότητα, απαλλαγμένοι από την εκμετάλλευση – διαφθορά στο βωμό του Γεωπολιτικού συμφέροντος και τις προπαγάνδας που δεν απάδουν προς τους σκοπούς αυτής της αρχέγονης ιερής Ιδέας.
 • Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα μπορεί να την καταστήσει ουδέτερο μέρος για τους αγώνες, ανεξάρτητα από περιφερειακές συγκρούσεις που περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις, μποϊκοτάζ και εφιάλτες ασφάλειας. Η σταθερή στάση της Ελλάδος να προωθεί την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αποτελεί μία διεθνή παρέμβαση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον.
 • Οι υποδομές θα κατασκευαστούν  μια φορά και το κόστος συντήρησης τους θα είναι αντιμετωπίσιμο σε σύγκριση με την κατασκευή νέων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε διαφορετικές πόλεις κάθε τέσσερα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 στην Αθήνα κόστισαν 13 δις δολάρια.

– Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2008 στην Κίνα κόστισαν 100 εκ δολάρια μόνο για τις τελετές έναρξης.

– Οι  Ολυμπιακοί αγώνες του 2012 στο Λονδίνο κόστισαν 15 δις δολάρια.

– Οι  Ολυμπιακοί αγώνες του 2020(?) στο Τόκιο προκάλεσαν τεράστια οικονομική καταστροφή μιας και το κόστος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος και οι συνθήκες διεξαγωγής.

 • Η μόνιμη τέλεση στην  Ελλάδα θα προσδώσει την δυνατότητα ανάληψης τους και σε ασθενέστερες οικονομικά χώρες αφού εκ προοιμίου θα τις απαλλάσσει από το δυσβάσταχτο κόστος των έργων/υποδομών.Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον προβολής για όλους τους Λαούς αφού θα προβάλλονται μαζί με το brand name “GREECE
 •  Η δυνατότητα ανάληψης από όλες τις χώρες και όχι μόνο από τις εύρωστες, υπηρετεί επί της ουσίας το σκοπό ότι ο Ολυμπισμός πρέπει να διασκορπίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
 • Η εξάλειψη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ανάληψη των Αγώνων, θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και πόρους, καθώς αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι μία τεράστια και δαπανηρή επιχείρηση. Αυτά τα έξοδα, εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα είναι τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων σε πολλά έθνη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο χώρες να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Τον Δεκέμβριο του 2015 το Αμβούργο απέσυρε την υποψηφιότητά του για την ανάληψη των Αγώνων το 2024.

– Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Ρώμη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ανάληψη των Αγώνων το 2024.

– Τον Φεβρουάριο του 2017 η Βουδαπέστη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ανάληψη των Αγώνων το 2024.

 • Αναβολή ή ματαίωση (όπως Τόκιο) λόγω πανδημίας ή άλλων απρόοπτων καταστάσεων, δεν θα δημιουργεί κανένα οικονομικό αντίκτυπο στην διοργανώτρια χώρα.
 • Μια χώρα όπως η Ελλάδα δίνει την δυνατότητα, λόγω κλίματος, η προετοιμασία των αθλητών να γίνεται  χωρίς προβλήματα όλο το χρόνο.
 • Η αθλητική κοινότητα, μέσω της μόνιμης διεξαγωγής και της αναζωπύρωσης  της πανανθρώπινης  ιδέας του Ολυμπισμού, θα έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει την αθλητική της ταυτότητα, μειώνοντας τις καταχρήσεις στο βωμό του κέρδους.
 • Οι μεγάλοι χορηγοί – πολυεθνικές της διοργάνωσης θα μπορούν να διαθέτουν τα χρήματα τους σε κοινωφελείς σκοπούς για τις πραγματικές ανάγκες του αθλητισμού.
 • Η κάθε διοργανώτρια Χώρα θα απολαμβάνει τα οφέλη της προβολής της παγκόσμια, με εγγυημένη την επιτυχία της διοργάνωσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Η διοργάνωση των Αγώνων του 2004 απέδειξε ότι η  Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα που είναι σε θέση να φέρει εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία, άριστη οργάνωση και υψηλό επαγγελματισμό.
 • Κατά τη διάρκεια των χρόνων κατασκευής των υποδομών, χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται ή μετατοπίζονται. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η διοργάνωση των τελευταίων 20 Ολυμπιακών Αγώνων εκτόπισε 20 εκ ανθρώπους. Τουλάχιστον 750.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τους αγώνες της Σεούλ, όταν η κυβέρνηση διέθεσε περιοχές χαμηλού εισοδήματος για γήπεδα. 30.000 κάτοικοι, κυρίως Αφροαμερικανοί, αναγκάστηκαν να κινηθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων της Atlanta, για να ανοίξουν δρόμους για αθλητικούς χώρους. 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των αγώνων του Πεκίνο. Όλος αυτός ο πονοκέφαλος έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την πόλη διοργάνωσης.
 • Η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα θα σηματοδοτούσε την μόνιμη τέλεσή τους, σε μια Ειρηνική Χώρα με ουδέτερη θέση στο πεδίο σύγκρουσης των Μεγάλων της Γης και του ψυχροπολεμικού κλίματος που δυστυχώς στους χαλεπούς καιρούς μας ξαναγεννιέται…
Ολυμπιακό Χωριό Αθήνα 2004
Beach Volley Πεκίνο 2008
Tennis Atlanta 1996
Olympic village Berlin 1936
Olympic Games Moscow 1980

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΜΟΝΙΜΗ ΧΩΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

«Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα» τονίζει ο Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Γκαίτε, πιστεύοντας πως η ανθρωπότητα ιδιαίτερα σήμερα, που κατά κοινή ομολογία πλανιέται μία ζοφερή άβυσσο, θα μπορέσει να σωθεί και να ανέβει από τα βάθη της ύλης στα ύψη του πνεύματος, μονάχα αν ποτιστεί και  καθοδηγηθεί από τις αιώνιες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

Τα οφέλη για την Ελλάδα ως μόνιμη έδρα φιλοξενίας είναι τα εξής:

 • Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων,  της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού, οπότε δικαιούται να έχει έναν λόγο παραπάνω και να μην περιορίζεται στο τελετουργικό του να μπαίνει πρώτη στο γήπεδο.
 • Η χώρα μας διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που απαιτούνται. Κλίμα, γεωπολιτική θέση, ασφάλεια, εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων αθλητικών οργανώσεων και πολύ καλές γνώσεις και επιδόσεις στις υπηρεσίες Φιλοξενίας.
 • Η Μόνιμη έδρα καθιστά την Χώρα μας παγκόσμιο αθλητικό πόλο έλξης και φιλοξενίας για προετοιμασία αθλητών και αθλητικών ομάδων κατά την διάρκεια όλου του έτους.
 • Ανακαινίζοντας και αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις  δίνουμε την δυνατότητα στα παιδιά μας και σε όλους τους αθλούμενους, να έχουν αξιοπρεπείς χώρους άθλησης. Επίσης οι φιλικές σε άτομα με αναπηρία , ανακαινισμένες υποδομές, θα αποτελούν μια ευκαιρία για την Ελληνική κοινωνία, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι τα άτομα με αναπηρίες είναι ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και δικαιούνται απρόσκοπτης πρόσβασης στους χώρους άθλησης και εργασίας.
 • Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις των Ο.Α. μπορούν να φιλοξενούν και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, συνέδρια, κτλ.
 •  Σημαντική αναμένεται να είναι, επίσης, η αναβάθμιση των χώρων άθλησης διότι θα ενισχυθούν, εκσυγχρονιστούν και θα συμπληρωθούν οι υποδομές πολλών Δήμων της χώρας. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην σύγκλιση μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και θα δημιουργήσει θετικές επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης.
 • Με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς δήμους της χώρας να συμμετέχουν ενεργά σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Προγράμματα αθλητικής δραστηριότητας και αναψυχής, περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αισθητικής του χώρου συνιστούν ορισμένα από τα μέσα, που μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
 • Η μόνιμη διεξαγωγή των Ο.Α. , θα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για μακροχρόνια ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα να ξεπερασθούν προβλήματα που ταλανίζουν τον τουριστικό τομέα και να σημειωθεί ποιοτικό άλμα στο προσφερόμενο προϊόν, με τη συμμετοχή τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών φορέων με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα.
 • Η Μόνιμη διεξαγωγή δυναμώνει το εμπόριο και αυξάνει την οικονομική δύναμη της Χώρας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να προσφέρουν τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη και σε μία διεθνή περίοδο ύφεσης.
 • Η ανάπτυξη του εμπορίου συμπαρασύρει σε ανάπτυξη  πολλούς κλάδους (όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο, η διασκέδαση, η φιλοξενία κ.α). Οι υποδομές της μόνιμης έδρας δημιουργούν θέσεις εργασίας, αξιοποιούν το επιστημονικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
 • Η ενθάρρυνση της αθλητικής δραστηριότητας, ως συνέπεια της διοργάνωσης του μεγαλύτερου παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος και η αναμενόμενη στροφή τμήματος της νεολαίας προς τον αθλητισμό, συνθέτουν την κοινωνική παράμετρο του όλου θέματος.
 • Επαναφέρει και ξυπνά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας όλων των αρχαιολογικών μας χώρων ανά την επικράτεια.
 • Η επιστροφή των Ο.Α. στη χώρα μας τονώνει πάλι τις αξίες του Ολυμπισμού δημιουργώντας υγιή πρότυπα για τους νέους.
 • Ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα μας θα προσφέρει μια αναθεώρηση των αξιών που βιώνουμε στη σύγχρονη ζωή μας. Η εφαρμογή των αξιών του Ολυμπισμού, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του εαυτού μας και την ανάδειξη της σύγχρονης Ελλάδας σε πνευματικό φάρο του κόσμου.

background

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία ιδεώδη τοποθεσία για να σκεφτούμε την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Βρισκόμαστε σε ένα λιμάνι Ειρήνης και ισορροπίας, όπου οι αιώνες παρέμειναν χαραγμένοι πάνω στις πέτρες, στους Μαιάνδρους του ποταμού Αλφειού, την ομορφιά της βλάστησης και στην Ειρήνη που βασιλεύει σε αυτό το μοναδικό μέρος που είναι η Ολυμπία (Ελλάδα) και όπου ο αθλητισμός αρχίζει την πιο θαυμαστή και Λαμπρή του Ιστορία».

Juan Antonio Samaranch 

background
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ!

4444 άνθρωποι ήδη, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, έλα κι εσύ!