Η ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΑ ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Στην Ελλάδα για πάντα οι Ολυμπιακοί Αγώνες! Με διαφορετική χώρα διοργανωτή κάθε φορά

Πρόταση-σταθμός που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές

«Θα ήταν τεράστια τα οφέλη για την πατρίδα μας, τώρα είναι το κατάλληλο τάιμινγκ»

Μία πρόταση για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα είναι σίγουρα ρομαντική, αλλά πόσο ρεαλιστική μπορεί να χαρακτηριστεί στη σύγχρονη εποχή; Η Θεοτόκη Ντολαπτσή έχει αφιερώσει με θαυμαστό τρόπο το χρόνο της, δουλεύοντας ένα καινοτόμο σχέδιο, που φέρνει μια πρόταση-σταθμό: Τη μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στον τόπο που γεννήθηκαν, αλλά με διαφορετικό διοργανωτή κάθε φορά! Είναι η ουσιώδης διαφορά που μπορεί να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όραμα που η ίδια επιμένει πως είναι εφικτό και πως το τάιμινγκ για να προχωρήσει η ιδέα, «ιδανικό».

Μακεδόνισσα, που έφυγε από μικρή με τους γονείς της στην Γερμανία, αλλά πάντα λαχταρούσε την Ελλάδα. Η βαθιά αγάπη της για τη χώρα μας, αποτελεί, άλλωστε και την κινητήριο δύναμή της να παλέψει για ένα εγχείρημα που πολλοί μπορεί στη χώρα μας να θεωρούν αδύνατο, αλλά που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηριχτές στο εξωτερικό. Ο μεγάλος στόχος της Θεοτόκης Ντολαπτσή είναι να «παγκοσμιοποιήσει» το όραμά της.

Μητέρα τριών παιδιών, με πτυχίο ψυχολογίας, διοικητικές θέσεις στο χώρο της Υγείας, παρουσία στον πολιτικό Στίβο και μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και προσφορά, κυνηγάει σίγουρα κάτι πολύ μεγάλο για την πατρίδα μας…

«Έχετε διατυπώσει την πρόταση για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό και τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη»;

  • Η πρόταση για μόνιμη διεξαγωγή των αγώνων στη χώρα που τους γέννησε είναι παλαιά. Πρώτος τη διατύπωσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975 και στην συνέχεια υποστηρίχθηκε το 2016 από την Κριστίν Λαγκάρντ όταν στη διάρκεια συζήτησης στο Φεστιβάλ Ιδεών, που πραγματοποιείται στο Άσπεν του Κολοράντο, τέθηκε το εξής ερώτημα: «…Θα μπορούσαμε να φέρουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους στην Αθήνα, ώστε να ενδυναμωθεί η οικονομία και ο τουρισμός και παράλληλα να υπάρξει μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλής;». Η διευθύντρια του τότε ΔΝΤ ενθουσιάστηκε και πρόσθεσε ότι στο βαθμό που θα δημιουργηθεί ζήτηση, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Το ζήτημα το έθεσε απευθυνόμενη στην τότε κυβέρνηση με αυτήν τη διατύπωση… ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα κάτι που δεν επεξεργάστηκε ο τότε πρωθυπουργός. Αυτή η άποψη προσκρούει στην καθιερωμένη άποψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που προτείνει μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Πόλη/Χώρα κάθε φορά σαν ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ προκειμένου να διασκορπάτε η Ολυμπιακή Ιδέα. Η δική μας πρόταση λοιπόν αποτελεί μια σύνθεση της παλαιάς με ένα καινοτόμο δεύτερο μέρος, καθώς προτείνουμε: ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ! Η πρόταση μας στη πράξη σημαίνει ότι θα μπορεί ακόμα και μια χώρα ασθενέστερη οικονομικά να διοργανώσει τους αγώνες.

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με το όραμα αυτό πηγάζει από την αγάπη μου για την πατρίδα. Η οικογένειά μου μετανάστευσε στη Γερμανία, γεγονός που με όπλισε με δύναμη και πείσμα και από πολύ μικρή έμαθα να αγωνίζομαι μόνη μου θέτοντας στόχους τους οποίους πάντα με νύχια και με δόντια και παρά τις αντιξοότητες που προκύπτουν να παλεύω για αυτούς. Ζώντας σε περιβάλλον ξένο και γαλουχημένη από τους γονείς μου με τα Ελληνικά ιδεώδη, με την αγωνία του χωρισμού από την πατρίδα μας, την πατρίδα των προγόνων και των παραδόσεων, την πατρίδα της γλώσσας με την οποία πρωτίστως σκεπτόμαστε, κυριάρχησε μέσα μου η γνήσια πατριωτική αγάπη, μια αγάπη άσβεστη που με συντροφεύει όλη μου τη ζωή. Μια αγάπη που συνεχώς προκαλεί σε μελέτη, συμμετοχή, καθημερινή προσφορά στα κοινά αυτού του τόπου.

«Οι επόμενες κινήσεις για να στηρίξετε την πρότασή σας ποιες θα είναι;»

  • Αυτή τη στιγμή είναι υπό σύσταση ο φορέας – Olympico – τον οποίο έχω την πρωτοβουλία να οργανώσω, ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον παγκόσμια, σε μια συνέργεια προσωπικοτήτων, Ελλήνων και ξένων, Ακαδημαϊκών, Καλλιτεχνών, Επιστημόνων, Ολυμπιονικών και επιφανών παραγόντων του διεθνούς Πολιτισμού με σκοπό να πείσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, ότι η πρόταση αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι μονόδρομος,  καθώς ο Θεσμός των Ολυμπιακών αγώνων επιβάλλεται να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί και να εξαγνιστεί. Επίσης το όραμά μας έχει από την πρώτη στιγμή την αμέριστη υποστήριξη του European Communication Institute (ECI). Στην Εθνική αυτή προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!  Γεωγραφικό Επίκεντρο είναι ασφαλώς η Αρχαία Ολυμπία, ο ένδοξος τούτος τόπος!

«Πώς βλέπουν οι ξένοι αυτή την πρόταση;»

  • Οι φίλοι μας στις αναπτυγμένες χώρες, όταν κατατεθεί ιδέα με καλό σχεδιασμό και ισχυρό δυναμικό από σύνολο προσωπικοτήτων το οποίο θα πλαισιώνει την προσπάθεια αυτή, γίνονται ένθερμοι υποστηρικτές… Έτσι δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι φωνές που ζητάνε τη μόνιμη επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες δηλώσεις..

Όπως προανέφερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκαρντ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό..» και υπενθύμισε «ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς φανταστικούς αθλητές, υπενθυμίζοντας την ελληνική αρχή του «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Η πρώην υπουργός της Αυστραλιανής κυβέρνησης, Amanda Vanstone, ζήτησε να τερματιστεί η διεθνής εναλλαγή των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας «Πρέπει να εδρεύουν μόνιμα στην Ελλάδα μιας και θα μπορούσατε να απαλλαγείτε από το μυστικό της διαφθοράς – μερικοί θα έλεγαν ακόμη και τη δυσωδία – αν το δώσετε πίσω στο προγονικό τους σπίτι, την Ελλάδα».

Σε άρθρο τους οι New York Times αναφέρουν δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μέριλαντς (ΗΠΑ), Τζον Ρένι Σορτ, ειδικού σε θέματα αστικής ανάπτυξης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών στην Ολυμπία. «Ο τρόπος που διοργανώνονται σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οικονομική τρέλα»…

Μελετητές στο πανεπιστήμιο της Philadelphia  δηλώνουν: «Η επιστροφή των αγώνων στην Ελλάδα είναι το σωστό. Από οικονομική άποψη, είναι λογικό να φιλοξενούνται οι αγώνες σε μια μόνιμη τοποθεσία. Εάν οι αγώνες επιστρέψουν στην Ελλάδα, , θα γίνει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων σε πολλά έθνη»

Ο Τομ Βλάχος, ένας Έλληνας της διασποράς στην Αυστραλία, ξεκίνησε μια αναφορά για τη διεξαγωγή μόνιμων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα λέγοντας: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν καταστεί οικονομικό βάρος για τις χώρες που προσπαθούν να προβάλουν την εικόνα τους. Οι αθλητές μπορούν να προπονηθούν στην Ελλάδα όλο το χρόνο. Αυτή η συνεχιζόμενη αθλητική εγκατάσταση θα εξαλείψει δισεκατομμύρια δολάρια που σπαταλούνται κάθε 4 χρόνια.»

Ο δήμαρχος της Βοστώνης τόνισε «Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο και νομίζω ότι η λύση είναι προφανής. Πρέπει να χτίσουμε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ένα μόνιμο σπίτι στην Ελλάδα… επιστρέφοντας τους Αγώνες στην ιστορική γενέτειρά τους».

Στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Ρωσίας σε άρθρο τους αναφέρουν: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει επί τέλους να αντιληφθεί ότι ο δρόμος που ακολουθείται μέχρι σήμερα δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζεται όραμα και το όραμα φέρει το όνομα «Ολυμπία».

«Ποια είναι λοιπόν τα βασικά σας επιχειρήματα;»

  • Θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τη μόνιμη διεξαγωγή στην Ελλάδα με διαφορετικό διοργανωτή κάθε φορά με τα εξής επιχειρήματα:
  1. Η Ελλάδα δικαιούται να έχει ένα λόγο παραπάνω στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και να μην περιορίζεται στο τελετουργικό του να μπαίνει πρώτη στο γήπεδο. Είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, της Ολυμπιακής Ιδέας και του κλασικού αθλητισμού και διαθέτει μακρά παράδοση οργάνωσης και συμμετοχής στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα
  2. Η διοργάνωση σε διαφορετικά μέρη επιβάλλει τεράστιο οικονομικό βάρος στη διοργανώτρια χώρα. Με την πρότασή μας, η ανά τετραετία διοργανώτρια, θα απολαμβάνει όλα τα οφέλη (π.χ. της παγκόσμιας προβολής) χωρίς το τεράστιο επαναλαμβανόμενο βάρος των απαραίτητων υποδομών.
  3. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλέον υλοποιούνται μόνο από οικονομικά ισχυρές χώρες (με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση). Δεν είναι άδικο να μην μπορεί μία ασθενέστερη οικονομικά χώρα/πόλη να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Δεν είναι σε όφελος όλων (διοργανωτών, χορηγών, διαφημιστών) να τυποποιηθεί και να παγιωθεί η διοργάνωση στη «μητρική» της χώρα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για όλους; Ας μην μιλήσουμε για τους φραγμούς που μπαίνουν στη διαφθορά και στις συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι, κατά γενική παραδοχή..
  4. Η χώρα μας διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που απαιτούνται. Κλίμα, γεωπολιτική θέση, εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων αθλητικών οργανώσεων και πολύ καλές γνώσεις και επιδόσεις στις υπηρεσίες Φιλοξενίας.

«Πιστεύετε ότι είναι ευνοϊκή χρονική συγκυρία για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο;»

  • Ιδανική. Σκεφθείτε απλά πόσο μεγάλο κόστος έχει για την Ιαπωνία και όλες τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και υποστηρικτικούς φορείς η περιπέτεια της ακύρωσης των Ολυμπιακών του 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Τέτοιοι κίνδυνοι, που μοιάζουν τώρα πιο πιθανοί από ποτέ, θα έχουν τις ελάχιστες επιπτώσεις αν η πρωτοβουλία μας γίνει πραγματικότητα.

«Κατά πόσο είναι εφικτό αυτός ο στόχος να πραγματοποιηθεί;»

  • Δεν θα καταθέταμε σαν στόχο κάτι που θεωρείται ανέφικτο. Όταν ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν πρότεινε την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά και αν και η πρότασή του αυτή, αντιμετωπίστηκε με χλευασμό και απάθεια, εκείνος δεν αποθαρρύνθηκε και με πείσμα και επιμονή κατάφερε να αναβιώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896 μετά από 1500 χρόνια. Αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο, αλλά …έγινε. Με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις ακράδαντα πιστεύω ότι «Ναι! Ο στόχος είναι εφικτός!!!» Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν την πατρίδα μας και έχουν την διάθεση να αγωνιστούν για οτιδήποτε θα την βοηθήσει χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά με γνώμονα την αγάπη για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που πρεσβεύουν ο Ολυμπισμός και –εν τέλει- η Ελλάδα. Ως γνήσια Μακεδόνισσα θα κλείσω με τη γνωστή ρήση του Μέγα Στρατηλάτη Αλεξάνδρου «δεν υπάρχει τίποτα αδύνατον για αυτόν που θα προσπαθήσει!!!»

«Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;»

Προς το παρόν για ό,τι νεότερο μπορούν οι φίλοι του οράματός μας να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.ntolaptsi.gr και στη σελίδα στο Facebook Ντολαπτσή Θεοτόκη – Τιτή @ntolaptsi.theotoki

Κατεβάστε την συνέντευξη σε PDF